Idi direkno na sadržaj
Ministarstvo vanjskih poslova Finske

Uspješno je pokrenuto 100 djela za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj - Veleposlanstvo Finske, Zagreb : Aktualnosti

VELEPOSLANSTVO FINSKE, Zagreb

Miramarska 23
HR-10000 Zagreb, Croatia
Tel. +385 1 6312 080
E-mail: sanomat.zag@formin.fi
Suomi | Hrvatski | English | Svenska |  | 
Font_normalanFont_veliki
 
Vijesti, 22.6.2017.

Uspješno je pokrenuto 100 djela  za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Finske s Vladinim Uredom za ravnopravnost spolova i Saborskim odborom za ravnopravnost spolova održalo je događaj za pokretanje kampanje 100 djela za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj. Predsjednica Republike Hrvatske, Nj.E. Kolinda Grabar Kitarović, je pokroviteljica kampanje.

100 djela za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj

Događaj je održan u zagrebačkom Kaptol centru (Kaptol Boutique Cinema), gdje je dvorana bila puna publike koja je došla kako bi čula više o kampanji i raspravljala o pitanjima ravnopravnosti spolova. Tijekom otvorenja, veleposlanik Finske u Hrvatskoj Timo Rajakangas naglasio je da je ravnopravnost spolova temeljna vrijednost u Finskoj i među ključnim razlozima uspjeha te zemlje tijekom proteklih 100 godina. Veleposlanik Rajakangas naglasio je kako kampanja pruža Finskoj i Hrvatskoj veliku priliku za razmjenu ideja i priliku da uče jedni od drugih, te potaknu druge da razmisle što mogu učiniti kako bi naša društva učinili pravednijim i ravnopravnijim.

Barbara Kolar (lijevo), Helena Štimac Radin, John Gasparac, Ankica Mamić, Kirsi Marttinen i Hannele Varsa.

Događaj je vodila Barbara Kolar, koja je također moderirala panel raspravu nakon uvodih riječi veleposlanika Rajakangasa. Rasprava je okupila pojedince koji se zalažu za borbu za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj i Finskoj.

Kirsi Marttinen, potpredsjednica finskog vijeća za ravnopravnost spolova (TANE) i Hannele Varsa, RTA (Stalna twinning savjetnica) Twinning projekta "Potpora ravnopravnosti spolova" pri  Vladinom uredu za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj razgovarali su o postignućima i izazovima s kojima se Finska suočila u postizanju ravnopravnosti spolova. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, zauzvrat, osvijetlila je uspjehe i probleme s kojima se Hrvatska dosad suočila.

Publika je imala priliku također čuti o ravnopravnosti spolova iz perspektive poslovnog svijeta  jer je Ankica Mamić, vlasnica IMC agencije i jedna  od osnivačica Žene 50+, podijelila svoja iskustva o ženama i poduzetništvu, dok je John Gasparac, direktor tvrtke PwC, govorio  koliko je važno da  organizacije prepoznaju važnost ravnopravnosti spolova. Pozvana je i publika da također sudjeluje u raspravi, što je rezultiralo pitanjima i komentarima.

Kolar & Rajakangas

Ovaj događaj dio je niza događaja u organizaciji Veleposlanstva Finske u suradnji s lokalnim partnerima u svrhu proslave dva bitna događaja 2017. godine: 100 godina neovisnosti Finske i 25 godina diplomatskih odnosa između Finske i Hrvatske.

sponsors

O kampanji

Cilj kampanje je prikupiti 100 djela za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj. Čin je konkretna mjera koja povećava ravnopravnost spolova u hrvatskom društvu. Preporuča se da sudionici uključe svoje članove/djelatnike u planiranje i provedbu djela  jer djela u koja je uključena cijela zajednica daju najbolje rezultate. Djelo može biti veliko ili malo, nacionalno ili lokalno, ali mora donijeti aktivnu promjenu trenutnog stanja stvari.

Pozivaju se različite organizacije da sudjeluju u projektu - javne institucije, tvrtke, općine, nevladine organizacije, sportski klubovi,  obrazovne institucije, mediji i radne organizacije.

Ako vaša organizacija želi sudjelovati, pošaljite slobodan opis vašeg djela Veleposlanstvu Finske e-mailom (sanomat.zag@formin.fi). Ako vam treba pomoć, molimo kontaktirajte gđu. Lauru Stojić na 01-6312080. U proljeće 2018., nagraditi  će se najbolji akti koji podupiru jednake mogućnosti za žene i muškarce u Hrvatskoj.

Ispiši stranicu

Ovaj dokument

Ažurirano 8.3.2018.


© Veleposlanstvo Finske, Zagreb | O ovoj stranici | Kontakt informacije