Idi direkno na sadržaj
Ministarstvo vanjskih poslova Finske

Veleposlanstvo Finske zatvoreno 22. i 23. lipnja 2017. - Veleposlanstvo Finske, Zagreb : Aktualnosti

VELEPOSLANSTVO FINSKE, Zagreb

Miramarska 23
HR-10000 Zagreb, Croatia
Tel. +385 1 6312 080
E-mail: sanomat.zag@formin.fi
Suomi | Hrvatski | English | Svenska |  | 
Font_normalanFont_veliki
 
Vijesti, 22.6.2017.

Veleposlanstvo Finske zatvoreno 22. i 23. lipnja 2017.

Veleposlanstvo Finske u Zagrebu biti će zatvoreno u četvrtak 22. lipnja te petak, 23. lipnja 2017. povodom Ivandana u Finskoj.

Midsummer

Ivanje – idi u miru ili idi na zabavu

Ivanje je glavni državni praznik u Finskoj. Ivanje, izvorno proslava ljetnog solsticija, slavi se zajedno s obitelji i prijateljima u vikendicama, daleko od vreve grada. Ivanje se može provesti u miru i relaksaciji ili na ludoj zabavi.

Ivanje se često smatra početkom toplijeg ljetnog vremena i mnogi Finci kreču na ljetni godišnji odmor upravo na Ivanje.

Ivanje pada na kraj lipnja, a ponoćno sunce je ključni element proslava u sjevernim dijelovima Finske. Nisu ni noći na jugu mračne; noći su svijetle po čitavoj Finskoj.

Tradicija

Paljenje kresova i odlazak u saune dvije su tipične aktivnosti tijekom proslave Ivanja. Roštiljanje, ribolov i vožnja čamcima kasnije su postali dio uobičajene proslave Ivanja na vikendicama.

U dalekoj prošlosti na Ivanje ljudi su bacali čini, većinom za plodnost i pronalazak budućeg supružnika. Ivanje je također bilo vrlo popularno vrijeme za vjenčanja.

Vrijeme je za zabavu!

Stvaranje buke dio je proslave Ivanja već vjekovima. Po starim vjerovanjima, glasno ponašanje donijeti će sreću i otjerati zle duhove. Neki su vjerovali kako količina alkohola koja se popije na Ivanje odražava veličinu usjeva na kraju ljeta.

Stoga, tradicija lude zabave na Ivanje u Finskoj sastavni je dio finske kulture. Danas tijekom proslave Ivanja održavaju se mnogobrojni kulturni događaji i festivali širom zemlje, a zabave traju do sitnih jutarnjih sati, jednostavno zato što je teško reći kada noć završava a kada počinje dan!

Urbana alternativa

Međutim, ima i onih koji odluče provesti Ivanje u gradu. Mladi su obnovili tradiciju Ivanjskog plesa, iako je uobičajeno da se ti plesovi održavaju na otvorenom, danas se ponekad i održavaju u popularnim noćnim klubovima. Ako još dođete obučeni u retro stilu biti će te zvijezda zabave.

Još jedan dobar razlog za provesti Ivanje u gradu je i pomalo jezovita atmosfera: gradovi su doslovno prazni, a lutati sam ulicama je poseban osjećaj – nešto što svaki ljubitelj filmova o zombijima treba isprobati.

Izvor

Visit Finland http://www.visitfinland.com/article/midsummer-go-peaceful-or-go-party/

Ispiši stranicu

Ovaj dokument

Ažurirano 22.6.2017.


© Veleposlanstvo Finske, Zagreb | O ovoj stranici | Kontakt informacije