Idi direkno na sadržaj
Ministarstvo vanjskih poslova Finske

Nagrađivani finski pisac u posjeti Zagrebu - Veleposlanstvo Finske, Zagreb : Aktualnosti

VELEPOSLANSTVO FINSKE, Zagreb

Miramarska 23
HR-10000 Zagreb, Croatia
Tel. +385 1 6312 080
E-mail: sanomat.zag@formin.fi
Suomi | Hrvatski | English | Svenska |  | 
Font_normalanFont_veliki
 

Nagrađivani finski pisac u posjeti Zagrebu

Ljubitelji književnosti u Zagrebu imati će priliku susreti se s Tuomasom Kyröm, jednim od najznačajnijih književnika u Finskoj.

kyro

Tuomas Kyrö, zajedno s vodećim hrvatskim i međunarodnim autorima biti će predstavljen na Festivalu svjetske književnosti koji će se održati u Zagrebu od 3.-9. rujna 2017. Nagrađivani autor Kyrö će na tribini govoriti o svom radu i predstaviti svoj najnoviji roman Prosjak i zec (Kerjäläinen ja jänis), što je i njegov prvi roman preveden na hrvatski jezik. 

Autor jednog od najemotivnijih romana posljednjih godina u kojem s mnogo humora i topline opisuje što to znači biti u rukama mafije, kako se sprijateljiti sa zecom i kako iz Rumunjske završiti u dalekoj Finskoj. Prosjaka i zeca i Tuomasa Kyröa razotkrit će strip-autor, novinar i košarkaš Vladimir Šagadin.
 

Razotkrivanje: Tuomas Kyrö
6. rujna 2017.
19.30 hrs | Kino Europa, Varšavska 3 (Mueller salon)
vodi Vladimir Šagadin

 

Tuomas Kyrö rođen je 1974. u Helsinkiju. Pisac je, satiričar i crtač stripova. Dobitnik je brojnih finskih nagrada, među kojima su Nuori Aleksis i Kalevi Jäntti, a njegov roman Veza (Liitto) bio je 2005. među kandidatima za nagradu Finlandia. Jedan je od najčitanijih finskih pisaca, a djela su mu prevedena na više svjetskih jezika. Prema njegovu romanu Staro prigo­varalo (Mielensäpahoittaja) snimljen je jedan od najgledanijih filmova posljednjih godina, dok je prema romanu Prosjak i zec postavljena kazališna predstava. Živi u Janakkali u jugoistočnoj Finskoj.

Festival svjetske književnosti u organizaciji izdavačke kuće Fraktura održava se svake godine te predstavlja lokalne i međunarodne autore. To je forum za promicanje književnosti koji predstavlja radove međunarodnih i lokalnih autora i omogućava dijalog između autora i publike putem tribina.

Više informacije:

Festival svjetske književnosti
Prosjak i zec, 2017., Fraktura 
Finska književnost u Hrvatsoj
 
 

Ispiši stranicu

Ovaj dokument

Ažurirano 4.9.2017.


© Veleposlanstvo Finske, Zagreb | O ovoj stranici | Kontakt informacije