Idi direkno na sadržaj
Ministarstvo vanjskih poslova Finske

Izložba fotografija Arna Rafaela Minkkinena u Zagrebu - Veleposlanstvo Finske, Zagreb : Aktualnosti

VELEPOSLANSTVO FINSKE, Zagreb

Miramarska 23
HR-10000 Zagreb, Croatia
Tel. +385 1 6312 080
E-mail: sanomat.zag@formin.fi
Suomi | Hrvatski | English | Svenska |  | 
Font_normalanFont_veliki
 

Izložba fotografija Arna Rafaela Minkkinena u Zagrebu
 

Od početka prosinca do kraja siječnja 2018. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održava se izložba fotografija Obala neba / Firmament / Taivaanranta  Arna Rafaela Minkkinena.

Arno Rafael Minkkinen svjetski je poznat finsko američki fotograf, profesor, kustos i pisac. Rođen u Helsinkiju 1945. godine, preselio se s roditeljima u Sjedinjene Američke Države kad je imao samo 6 godina. Minkkinen se zainteresirao za fotografiju dok je radio kao sloganopisac za velike marketinške agencije u New Yorku. Godine 1974. Minkkinen je magistrirao likovnu umjetnost smjer  fotografije u Rhode Island školi za dizajn.

Minkkinen je osobito poznat po fotografijama u kojima stapa vlastito tijelo u različitim prirodnim okruženjima. Akrobatsko i golo tijelo spojeno s prirodom okoliša središnja je tema Minkkinenovih djela tijekom pet desetljeća njegove karijere. Finska i finska priroda također su imale velik utjecaj na njegove fotografije.

"U Finskoj, gdje je priroda u svom najboljem izdanju, biti gol i sam u šumi ili na obali je ustvari najbliže što možemo doći do iskustva stvaranja. Volim uroniti nožne prste u šumsko tlo ili zaobilaziti ogromno kamenje duž obale jezera bosonog i gologuz  poput majmuna na nebu."

Foto: Arno Rafael Minkkinen
Photo by Minkkinen

On je multitalentirani fotograf koji najčešće radi sam. Njegove jedinstvene i zanimljive fotografije snimaju se bez manipulacije i ponekad zahtijevaju ekstremne mjere od fotografa.

"Snimam sam sebe, a ne nekog drugog, jer moja fotografija može, ponekad, biti bolna ili čak opasna za stvaranje. Čak i kada je relativno lako, može doći do neugode u držanju poza".

"Moje djelo je obrnuto od normalnog portretiranja. Kamera stoji mirno dok se ja krećem, slijepo i intuitivno, kako bi otkrio mjesto odakle leća može odraditi svoju magiju."

Minkkinen je dobitnik brojnih nagrada poput John Simon Guggenheim Fellow Award u 2015. i Finnish State Art Prize u fotografiji 2006. Godine, Održao je više od 100 samostalnih i gotovo 200 skupnih izložbi. Njegovi su radovi iyloženi u galerijama i muzejima diljem svijeta, uključujući mjesta poput Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Muzeja likovnih umjetnosti u Bostonu, Centra Pompidou u Parizu i Finskog muzeja fotografije.

Izložba u Zagrebu imat će lokalno značenje, jer su neka od istaknutih djela ove godine snimljena u Hrvatskoj. Izložba će se održati u prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti od 9.12.2017 do 22.1.2018.
 

(Minkkinenove citate: Posjetite Finsku http://www.visitfinland.com/article/sense-of-finland-2/)
 

Ispiši stranicu

Ažurirano 3.1.2018.


© Veleposlanstvo Finske, Zagreb | O ovoj stranici | Kontakt informacije