Idi direkno na sadržaj
Ministarstvo vanjskih poslova Finske

Djed Božićnjak iz Finske - Veleposlanstvo Finske, Zagreb : Aktualnosti

VELEPOSLANSTVO FINSKE, Zagreb

Miramarska 23
HR-10000 Zagreb, Croatia
Tel. +385 1 6312 080
E-mail: sanomat.zag@formin.fi
Suomi | Hrvatski | English | Svenska |  | 
Font_normalanFont_veliki
 

Djed Božićnjak iz Finske

santa

Malo tko je prepoznatljiv i omiljen poput Djeda Božićnjaka. Starac koji zrači toplinom i nadahnjuje ljude da se brinu jedni o drugima. Istinski simbol dobre volje i davanja širom svijeta. Godišnja misija Djeda Božićnjaka je donijeti sreću širom svijeta uz pomoć njegovih krznatih prijatelja sobova.

Svatko zna Djeda Božićnjaka, međutim velika vijest je da on dolazi iz Finske. Pravi dom Djeda Božićnjaka nalazi se na tajanstvenoj planini Korvatunturi u sred divljine u Laponiji. Pošto je točna lokacija njegova doma tajna u koju su upućeni samo nekoliko odabranih, on je odlučio otvorit svoj ured u glavnom gradu Laponije Rovaniemi, još 1985. godine. Njegov ured je vjerojatno najuzbudljivije mjesto na svijetu za djecu. To je mjesto gdje Djed Božićnjak pažljivo sluša dječje želje a ponekad ih i zabavi pjevajući božićnu pjesmu ili dvije, pošto on voli pjevati. Do danas poštanski ured Djeda Božićnjaka zaprimio je 17 milijuna pisama iz 198 zemalja.

Ured je otvoren svaki dan u godini, a djeca i odrasli mogu tamo posjetiti Djeda Božićnjaka, uživati u razgovoru s njime. Djed Božićnjak posjeti vaš dom jedanput godišnje međutim svi su dobrodošli posjetiti njega ostatak godine.
 

ZAŠTO ON ŽIVI U FINSKOJ?

Udaljena divljina planine Korvatunturi možda nije idealno mjesto za vođenje svjetske službe za dostavu darova, ali za Djeda Božićnjaka, ljepota prirode važnija je od logistike. Prirodni svijet i njegova raznolikost čine Laponiju jedinstvenom. Neki tvrde da u Laponiji postoji do osam godišnjih doba, a stalno mijenjajući krajolik stvara zapanjujuće kontraste.

Ljudi često pitaju gdje Djed Božićnjak nalazi energiju i vrijeme kako bi isporučio sve te darove djeci diljem svijeta? Od ponoćnog sunca, naravno. Tri duga ljetna mjeseca sa 24 sata sunca u Laponiji napune Djeda Božićnjaka i njegove vilenjake energijom za dugu zimu. Ljeti Djed Božićnjak također ima vremena za svoj omiljeni hobi, potragu za zlatom.
 

FINSKI BOŽIĆ

Djed Božićnjak dolazi iz Finske, međutim tradicionalni finski Božić je puno više nego li Djedica i darovi koje donosi. Prirodna atmosfera je ključni element istinskog finskog Božića. Bijeli krajolici uvijeni u tamu, osvijetljeni samo zvijezdama na nebu i ledenim svjetiljkama na prilaznim puteljcima čine ugođaj ovog umirujućeg i ugodnog blagdanskog doba.

christmas

Što se tiče većine, pripreme za Božić u Finskoj počinju tako da odlučite gdje će te ga provesti. Obiteljski Božić kod kuće je čest i omiljen izbor, ali ponekad treba i promijeniti stvari, pa se iznajmi vila ili vikendica na selu. Naravno, hrana igra središnju ulogu u božićnim proslavama u Finskoj. Pečena svinjetina je glavno jelo u većini kuća, a uz nju se poslužuju razne vrste riba, složenaca i salate. Najizvorniji doručak na Badnjak je rižin puding.

Nakon nekoliko božićnih piva, ore se božićne pjesme. Na kraju noći božićna sauna opušta tijelo i dušu. Finski Božić može se slaviti u gradovima i tradicionalno na selu, a strani gost može na brzinu otići posjetiti Djeda Božićnjaka avionom ili provesti ugodan Božić u hotelu. Svako mjesto nudi svoje osobitosti i tradicije posjetiteljima kako bi ih vidjeli i doživjeli.
 

ZAKLADA DJEDA BOŽIĆNJAKA

Cilj Zaklade Djeda Božićnjaka je poboljšati dobrobit djece svijeta i održavanje globalne slike Finske kao prave božićne zemlje i domovine Djeda Božićnjaka. Zaklada Djeda Božićnjaka želi učiniti Finsku i finsku kulturu globalno prepoznatljivim. Zaklada donira godišnji poklon djeci svijeta zajedno s partnerima Djeda Božićnjaka.

Vrijednosti Zaklade Djeda Božićnjaka su dobra volja autentičnost, suradnja i radost. Kupnjom proizvoda ili usluge označenih logom "Santa Claus Finland", pokazujete dobru volju dajući dar djeci svijeta.

santa

Dodatne informacije
visitfinland.com/article/meet-santa-claus/
santaclaus.fi
santaclausfinland.fi
 

Ispiši stranicu

Ovaj dokument

Ažurirano 22.12.2017.


© Veleposlanstvo Finske, Zagreb | O ovoj stranici | Kontakt informacije